توصیه های غذایی در دیابت
هدف اصلی از رژیم درمانی در بیماران دیابتی، استفاده از موادغذایی به صورت
متعادل است. اصولاً رژیم غذایی ای كه توسط كارشناسان و متخصصان تغذیه برای
افراد دیابتی تهیه می شود دارای اهداف زیر است:
- رساندن قند خون به سطح طبیعی
- حفظ سطح چربی های خون در حد طبیعی
- كاهش مشكلات خاص بیماران دیابتی
- به دست آوردن و حفظ وزن ایده آل
- رساندن مواد مغذی به بدن به میزان لازم
- تأمین انرژی موردنیاز بدن جهت انجام فعالیت های لازم
- جلوگیری از بروز عوارض و مشكلات ناشی از دیابت
توصیه های تغذیه ای برای بیماران مبتلا به دیابت نوع اول
1. سعی كنید برنامه غذایی خود را به طور منظم تنظیم كنید. به نحوی كه هر روز در ساعات معینی غذا بخورید.
2. روزانه بین 4 تا 5 وعده غذا بخورید.
3. در هر وعده مقادیر متناسبی از كربوهیدرات ها را مصرف كنید تا دچار عوارض ناشی از نوسانات قندخون نشوید.
4. چربی دریافتی از طریق موادغذایی را محدود كنید.
5. مصرف قندهای ساده مانند شكر، شكر قرمز، عسل و شربت ذرت را محدود كنید.
6.
مصرف فیبر را تا میزان 25 میلی گرم به ازای هر 1000 كیلوكالری دریافتی
افزایش دهید. جهت اطلاع از میزان كالری موردنیاز روزانه خود، با متخصص
تغذیه مشورت نمایید. منابع غذایی فیبر عبارتند از: انواع میوه و سبزی،
حبوبات و غلات سبوس دار.
7. تلاش كنید از محصولات بدون قند مانند نوشابه های بدون قند، ژله بدون قند و بیسكوئیت های بدون قند استفاده كنید.
8. از میوه های تازه و كلوچه های كم چربی و غلات به عنوان میان وعده استفاده كنید.
9. هر روز صبح، غلات پرفیبر را برای صبحانه انتخاب كرده و از مصرف غلات دارای مقادیر زیاد شكر خودداری كنید.
10. به جای آب میوه از میوه تازه استفاده كنید.
11. از شیرهای كم چربی استفاده كنید.
12. روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید.
توصیه های تغذیه ای برای بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم
از
آنجایی كه بیماران دیابت نوع دوم در سنین بالاتری قرار دارند، مهم ترین
كار در این بیماران، كنترل وزن می باشد. بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم
باید توصیه های ذیل را مدنظر قرار دهند:
1. مصرف فیبرهای محلول به
میزان 25 گرم به ازای هر 1000 كیلوكالری ضمن ایجاد احساس سیری ، می تواند
به كنترل قندخون كمك كند. یكی از انواع فیبرهای محلول پكتین می باشد كه در
سیب ، مركبات مثل پرتقال، لیمو و گریپ فروت ، توت فرنگی ، هویج و غلات سبوس
دار وجود دارد . غیر از این مواد غذایی، منابعی فیبری كه در بالا ذكر شده
اند را نیز مصرف كنید.
2. تعداد وعده های غذایی خود را افزایش دهید.
3. حتما قبل از صرف غذا از سالاد یا موادغذایی كم كالری مانند كاهو، كرفس، ژله بدون قند و سوپ های ساده و كم كالری استفاده كنید.
4. از مصرف آب میوه در صبح و به صورت ناشتا خودداری كرده و به جای آن در طول روز از میوه تازه استفاده كنید.
5. از نوشیدنی ها و دسرهای بدون قند استفاده كنید.
6. آرد گندم كامل را جانشین آرد سفید كنید.
7. از مصرف روغن ماهی و مكمل نیاسین خودداری كنید زیرا باعث افزایش قند خون می شوند.
8. مصرف چربی ها را در برنامه روزانه غذایی خود طبق نظر متخصص تغذیه كاهش دهید.
9. روزانه 8 لیوان آب بنوشید.
نكات مهم و قابل توجه برای خانواده ها و بیماران
1.
افراد دیابتی مبتلا به بیماری كلیوی نیز باید به تغذیه خود توجه خاصی
داشته باشند، زیرا بیماری كلیوی با عمل بسیار از مواد مغذی تداخل دارد. لذا
مصرف مكمل های تغذیه ای مگر با اجازه متخصص تغذیه توصیه نمی شود.
2.
از آن جایی كه كمبود بعضی از ویتامین ها باعث تشدید بیماری دیابت می گردد،
باید سعی كرد تا مقادیر متناسب ویتامین ها از طریق موادمغذی دریافت شوند.
به دلیل افزایش نیاز به ویتامین ها در این بیماران باید مكمل ویتامینی مصرف
شود، ولی برای جلوگیری از عوارض مصرف بیش از حد آنها با متخصص تغذیه مشورت
كنید.
3. ویتامینC برای ورود به داخل سلول، نیاز به انسولین دارد.
تحقیقات نشان می دهد كه مقدار این ویتامین در افراد دیابتی پایین تر از حد
طبیعی می باشد؛ لذا مصرف میوه و سبزی فراوان و همچنین مكمل ویتامینC ضروری
است.
4. بعضی از داروهای خوراكی كاهش دهنده قند خون، باعث كمبود
ویتامینB12 در بدن می شوند. بنابراین در این مورد نیز باید با یك متخصص
تغذیه مشورت كنید، زیرا كمبود این ویتامین می تواند باعث تخریب بافت عصبی
شود.
5. بیماری دیابت می تواند باعث كمبود بیوتین در بدن شود. از آن
جایی كه كمبود این ماده مهم می تواند باعث تخریب بافت عصبی در بازوها و
ساق پا شود، مشورت با متخصص جهت آشنایی با منابع مصرف و میزان مورد نیاز آن
ضروری است.
گردآوری و انتشار : پایگاه تخصصی دیابت ایران
|
|
توسط :
diabeti در تاریخ : 15-07-1396, 22:01
بازدیدها : 6585
بازدید کننده گرامی ، بنظر می رسد شما عضو سایت نیستید
پیشنهاد می کنیم در سایت
ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .