ورود به سایت   عضویت
ورود به سایت

» » کودک شما دیابت دارد؟

کودک شما دیابت دارد؟

 

یکی از بیماریهایی که نیازمند آموزش والدین و کودکان است، دیابت است.متاسفانه دیابت نه تنها بزرگسالان را تهدید می کند بلکه تهدیدی برای کودکان نیز به شمار می رود به ویژه آنکه پدران و مادرانی که از دیابت کودکشان مطلع می شوند دچار نگرانی و استرس بیش از اندازه ای خواهند شد. فراگیری برخی نکات آموزشی به والدین کودکان دیابتی کمک می کند تا این بیماری را کنترل کنند.
دیابت یا بیماری قند به علت ناتوانی بدن در تولید یا مصرف انسولین پدید می آید.انسولین ماده ای است که در بدن به وسیله لوزالمعده تولید و موجب می شود قند یا به عبارتی مهم ترین منبع انرژی بدن مورد استفاده قرار گیرد.

تزریق انسولین به کودکان:
تزریق انسولین در کودکان تفاوت هایی با بزرگسالان دارد.نخستین تفاوت این است که کودکان بیش از بزرگسالان از تزریق واهمه دارند، اما این افراد باید بپذیرند که برای حفظ سلامتشان نیازمند استفاده از انسولین هستند. اغلب کودکان به ۲ تا ۳ بار تزریق روزانه انسولین نیاز دارند که در زمان های معین در هر روز صورت می گیرد و برخی از آنان نیز به بیش از یک نوع انسولین نیاز دارند.والدین کودکان دیابتی باید بدانند اینکه چه نوع انسولین و چند بار تزریق در روز مورد نیاز است را پزشک تعیین می کند زیرا احتیاج افراد متعدد یکسان نیست.
*تزریق انسولین ممکن است سبب تجمع نامناسب بافت چربی یا تحلیل رفتن بافت چربی در منطقه تزریق شود، برای جلوگیری از این پیامدها بهتر است هر دوبار جای تزریق را عوض کنید.
* با محبت و ملایمت برای کودک توضیح دهید که اگرچه تزریق انسولین دردناک است، برای سلامت او ضروری است.
* باید سعی کنید که تزریقات با حداقل مقاومت کودک انجام شود، از این رو مقدار انسولین لازم را دور از دید کودک در سرنگ بکشید و سپس با حداقل سر و صدا و بدون ترساندن کودک، آن را تزریق کنید.از وعده و وعید یا ترساندن کودکان برای تزریق انسولین اجتناب کنید.
* هنگامی که کودکتان بزرگتر شد باید خود مسئولیت تزریق انسولین را به عهده گیرد. در این باره آموزش لازم را به او بدهید.

تغذیه در کودکان دیابتی:
یکی از اصلی ترین سوالات والدین کودکان دیابتی، شیوع و نوع تغذیه کودکان دیابتی است تا با برنامه ریزی مناسب بتوانند کمترین میزان انسولین را به کودکان تزریق کنند.پس باید بدانند که:
* رژیم غذایی مناسب و منظم در کنار تزریق انسولین برای کنترل بیماری کودک دیابتی اهمیت زیادی دارد تا مانع افت قند خون شود.
* کودک دیابتی در طول روز باید علاوه بر وعده های غذایی اصلی، حداقل ۳ نوبت نیز از مواد غذایی مناسب به عنوان وعده های فرعی( در مجموع حداقل ۶ وعده غذا در روز) استفاده کند. در وعده های غذایی فرعی باید حتی مواد نشاسته ای گنجانده شود.
* تغذیه پیش از خواب کودک مهم است زیرا از افت قند خون در طول شب جلوگیری می کند.
* رژیم غذایی مناسب شامل مواد نشاسته ای مانند: نان، سیب زمینی، برنج، حبوبات، لبنیات، تخم مرغ و گوشت است.چربی غذا باید کم باشد و از غذاهای پر فیبر استفاده شود.
* مقدار غذای مناسب برای کودک بر اساس میزان مصرف انسولین باید به صورت تقسیم شده برای کودک تنظیم شود.در این کار متخصص تغذیه باید به شما کمک کند.
* پیش از فعالیت شدید مانند ورزش، کودک نیاز به مواد قندی دارد در این مواقع حتی می توان از قندهای ساده مانند شکلات و آب نبات در صورت نیاز استفاده کرد.البته بهتر است فعالیت ورزشی مداوم بیش از یک ۱ ساعت طول نکشد.کودک هر ساعت باید تغذیه شود.
* اگر برای کودک جشن تولد گرفتید، می توانید از شیرین کننده های مصنوعی برای کیک و شربت استفاده کنید.سالی یکبار خوردن کیک تولد در تنظیم قند خون مشکل زیادی ایجاد نمی کند ولی با نظر پزشک می توانید چند واحد انسولین کریستال پیش از خوردن مقادیر زیاد کیک و شیرینی از سوی کودک، به او تزریق کنید.
* رژیم غذایی کودک باید آزاد باشد ولی این به آن معنا نیست که هر چه دلش خواست، مواد قندی مصرف کند. بهتر است مواد قندی ماده ای به جز میوه ها که حاوی املاح و ویتامین هستند از برنامه غذایی کودک حذف شوند و میوه های خیلی شیرین مانند انگور، خربزه و انجیر به ندرت استفاده شود.
برخی مشکلات شایع:
در تنظیم قند خون کودک ممکن است افت قند خون یا افزایش قند خون روی دهد. درباره افت قند خون بدانید که بکی از موارد اورژانس است و باید بلافاصله کودک را به نزدیک ترین مرکز درمانی برسانید. در هنگام افت قند خون، احساس ضعف، گرسنگی، بی هوشی و حتی کما نیز ممکن است مشاهده شود.در این حالت اغلب در مواقع زیر پیش می آید:
* هنگامی که کودک یک وعده غذا را فراموش کند.
* اگر هوا خیلی گرم یا خیلی سرد باشد.

* اگر ورزش شدید بدون تغذیه مناسب انجام شود.

گردآوری و انتشار : پایگاه تخصصی دیابت ایران

توسط : diabeti  در تاریخ : 11-12-1390, 13:12   بازدیدها : 4755   
بازدید کننده گرامی ، بنظر می رسد شما عضو سایت نیستید
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .