ورود به سایت   عضویت
ورود به سایت

» » دیابت ؛ تلخی های یک شیرینی!

دیابت ؛ تلخی های یک شیرینی!


 

دیابت ؛ تلخی های یک شیرینی!


دیابت یک اختلال در سوخت و ساز (متابولیسم) بدن است که در آن یا انسولین به تعداد کافی در بدن وجود ندارد و یا انسولین موجود قادر نیست تا وظیفه خود را به درستی انجام دهد و در نتیجه به علت وجود مقاومت در برابر آن، قند خون بالا می‌رود. انسولین هورمونی است که توسط سلول های "بتا"واقع در پانکراس ترشح می‌شود و وظیفه اصلی آن کاهش قند خون است. پانکراس نیز یکی از غدد دستگاه گوارش است که در پشت معده قرار دارد بالا بودن قند خون در دراز مدت باعث بروز عوارض در سیستم قلب و عروق، کلیه‌ها، چشم و سلسله اعصاب می‌گردد.

تمامی افراد بالای 40 سال در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع2 هستند و باید هر 3 سال یک‌بار تحت آزمایش قند خون قرار بگیرند. افراد دچار اضافه وزنی که حداقل یکی از شریط زیر را داشته باشند نیز در معرض ابتلا به دیابت نوع2 هستند و انجام آزمایشات مکرر قند خون در آ‌ن‌ها باید در سنین زیر 40 سال یا با فواصل کوتاهتر (هر 2- 1 سال) انجام شود. این شریط عبارتند از: وجود سابقه ابتلا به دیابت در بستگان درجه اول، سابقه ابتلای فرد به دیابت پنهان (مرحله پیش از دیابت)، سابقه ابتلا به دیابت حاملگی، سابقه تولد نوزاد، وزن بیشتر از 4 کیلوگرم یا تولد نوزاد با ناهنجاری‌های مادرزادی،
بالا بودن فشارخون (فشارخون ماکزیمم بیشتر از 140 و یا مینیمم بیشتر از 90 میلی‌متر جیوه)، وجود اختلالات چربی خون یعنی تری‌گلیسرید بالاتر از 250 و یا کلسترول با دانسیته کم (HDL) کمتر از 35 میلی‌گرم در دسی‌لیتر، سابقه ابتلا به کیست‌های متعدد تخمدان و یا بیماری‌های قلبی- عروقی (تنگی رگ‌های قلب، انفارکتوس قلبی یا سکته مغزی)
* افزایش تعداد بیماران دیابتی در کشور
رئیس انجمن دیابت ایران درباره این بیماری گفت: دیابت در واقع یک بیماری است که به دلیل نبود انسولین کافی در بدن به وجود می آید و نبود انسولین باعث می شود که قند خون فرد به طور ناگهانی بالا رود و از میزان طبیعی آن خارج شود.
دکتر اسدا... رجب در ادامه افزود: میزان قند خون طبیعی در افراد بین 60 تا 140 میلی گرم درصد است که طبیعتاً قبل از میل وعده های اصلی غذا این میزان باید زیر 100 میلی گرم درصد باشد و بعد از میل غذا هم زیر 140 باشد و در غیر این صورت فرد مبتلا به دیابت می شود.
رئیس انجمن دیابت ایران با اشاره به اینکه دیابت انواع مختلف دارد گفت: دیابت نوع یک و دو و دیابت بارداری سه شاخه اصلی دیابت در دنیاست که این امر در کشورمان هم بیماران بسیاری را با خود همراه کرده است.
وی در ادامه گفت: دیابت بارداری نوع شایع در میان خانم هاست که کمتر به آن اهمیت می دهند و این در حالی است که باید به آن توجه بسیار داشته باشند، چرا که حدود 5 درصد از خانمهای باردار به دیابت دچار می شوند که بعد از دوره بارداری گروهی تا آخر عمر با این بیماری زندگی می کنند و گروهی هم از آن رهایی می یابند.
دکتر رجب با اشاره به اینکه دیابت بارداری نوع مطرح دیابتهای فعال در خانواده های فارغ از بیماران دیابتی است گفت: براساس تحقیقات انجام شده خانمهایی که دارای سقط های مکرر هستند و یا نوزادان بالای 4 کیلو را به دنیا می آورند، بیش از افراد دیگر به این نوع از دیابت مبتلا می شوند.
وی در ادامه گفت: به طور متوسط 50 درصد از بیمارانی که به دیابت بارداری مبتلا می شوند تا آخر عمر با دیابت نوع 2 زندگی می کنند و از عوامل اصلی آن هم می توان به کم توجهی به بخش درمان وکنترل این بیماری اشاره کرد.
رئیس انجمن دیابت ایران در ادامه گفت: عوامل اصلی این بیماری به طور مطرح شناخته شده نیست و با وجود اینکه اکثر پزشکان و محققان می دانند که این بیماری از کمبود انسولین به وجود می آید ولی عاملی که باعث کمبود انسولین در بدن می شود را به طور علمی و دقیق نمی دانند.
وی درخصوص عوامل ابتلا به دیابت نوع 2 گفت: غیر از وراثت، اضافه وزن زیاد افراد می تواند دلیلی برای ابتلا به این بیماری باشد و زندگی و حضور فرد در فضاهای پراسترس به طور مداوم دیگر عامل ابتلا به این بیماری است و در آخر هم افرادی که فشار خون بالا دارند و از فعالیت جسمی کمی برخوردارند هم می توانند کاندیدای خوبی برای این بیماری باشند.
دکتر رجب بی توجهی به عوامل پیش فرض این بیماری را دلیل مطرحی برای افزایش این بیماری در کشور دانست و افزود: دیابت در کشور در حال افزایش است و بر طبق آمار تقریباً از جمعیت کل کشور از هر 5 نفر یک نفر مبتلا به دیابت هستند که این میزان در دنیا به بیش از دویست و سی میلیون نفر رسیده است که در کل زنان بیش از مردان کاندیدای دیابت بوده اند و این مسأله در کشورهای در حال توسعه و کشور ما هم به چشم می خورد.
وی درخصوص داروهای این بیماری گفت: به طور متوسط مشکل خاصی در داروهای این بیماری به چشم نمی خورد چرا که انسولین تزریقی در داخل کشور هم تولید می شود اما چندی پیش ما با کمبود انسولین روبرو شدیم که البته این مشکل سریعاً مرتفع شد.
یزد و بوشهر بیشترین آمار دیابتی ها کشور
رییس انجمن دیابت ایران گفت: بر اساس آمارهای گرفته شده، شهرستان های یزد و بوشهر بیشترین تعداد و آمار افراد دیابتی در کشور را دارند.
آمار مبتلایان به دیابت در ایران
بنا به گفته کارشناسان ایران در منطقه ای قرار دارد که شیوع دیابت نسبت به آمار جهانی در آن بیشتر است. آخرین مطالعات نشان می دهد که 7/8 درصد از جمعیت 25 تا 65 ساله کشور درگیر بیماری دیابت هستند.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران با اشاره به ابتلای بیش از چهار میلیون نفر از جمعیت کشور به دیابت اظهارداشت: در حدود همین تعداد نیز در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
دکتر ایرج خسرونیا با تاکید بر ضرورت پیشگیری از بیماریهای خطرناک پیش از بروز عوارض آنهاگفت: درمان بیماریهای مزمن مانند دیابت، سرطان و... بسیار هزینه بر است که بعضا بهبودی در روند درمان حاصل نمی شود.
عوارض دیابت در هر 10 ثانیه دو قربانی می گیرد
به هر حال دیابت شایعترین بیماری غیرواگیر کشور است که در حال حاضر 3 تا 5 درصد یعنی معادل 2 تا سه و نیم میلیون نفر از جمعیت کل کشور را مبتلا کرده و طبق اعلام جهانی در هر 10 ثانیه دو نفر به دیابت مبتلا می شوند و یک نفر نیز از این بیماری فوت می کند.بنا بر اعلام انجمن دیابت ایران، سالانه 3/8 میلیون نفر در دنیا به دلیل بیماریهای مربوط به دیابت جان خود را از دست می دهند و از هر پنج ایرانی، یک نفر یا به دیابت مبتلاست و یا در معرض ابتلا به آن قرار دارد.سالانه 7 میلیون نفر به شمار دیابتی های جهان افزوده می شود و سالانه بیش از 100 میلیارد دلار نیز صرف کنترل دیابت می شود.نتایج تحقیقات نشان می دهد که هزینه درمان دیابت نوع یک همراه با عوارض، 12 برابر و هزینه درمان دیابت نوع 2 با عوارض 24 برابر هزینه درمان دیابت بدون عوارض است. این در حالی است که 90 درصد جمعیت دیابتی ها را افراد دیابتی نوع 2 تشکیل می دهند.
در ایران نیز با وجود استفاده از روشهای مختلف درمانی ( قرص و انسولین)، حدود 95 درصد دیابتی ها کنترل مطلوبی ندارند که کم تحرکی، تغذیه نامناسب و افزایش متوسط طول عمر از عمده ترین دلایل آن است.
شایع ترین زمان تشخیص دیابت در ایران بین 40 تا 50 سالگی است؛ یعنی زمانی که متأسفانه فرد مبتلا به دیابت به دلیل نداشتن آگاهی از این بیماری، به یکی از علایم مستعد کننده عوارض دیررس دیابت مبتلا شده و هزینه های هنگفت درمانی وی آغاز شده است.
آموزش، راه کنترل دیابت
رئیس انجمن دیابت با بیان اینکه مسیر اصلی پیشگیری از دیابت در آموزش است، می گوید: میزان آموزشها برای پیشگیری از دیابت کم است و متأسفانه بیمه ها نیز برای پیشگیری از دیابت هزینه نمی کنند.
اسدا... رجب افزود: مشکل اصلی کشور در مواجهه با دیابت، مشکلات دارو و درمان نیست بلکه مشکل ما آموزش برای پیشگیری از ابتلا به دیابت است. تغییر در شیوه زندگی و نهادینه کردن عادتهای صحیح سبک زندگی، نخستین گام در پیشگیری از ابتلا به دیابت است.
دکتر رجب گفت: خوشبختانه پزشکان کشور در مورد درمان دیابت تجربه کافی دارند و ما اصلاً مشکل دارو نداریم، اما مهم این موضوع است که باید به مردم سالم برای ابتلا نشدن به دیابت و همچنین به فرد دیابتی برای جلوگیری از بروز عوارض دیابت و افزایش طول عمر وی، آموزشهای لازم را بدهیم.
رجب گفت: آموزش صحیح برای پیشگیری از دیابت و عوارض ناشی از ابتلای به آن، به افراد، توانایی بیشتری برای شناخت دیابت و عوارض آن داده و خودآگاهی آنان را در این بیماری خطرناک بالا می برد.
وی اظهارداشت: براساس یک پژوهش که هشت سال پیش در کشور آلمان بر روی 200 هزار نفر انجام شد، هر یک و نیم ساعت ورزش، تغذیه مناسب و مصرف نکردن دخانیات 78 درصد ابتلای به دیابت را کاهش داده است



گردآوری و انتشار : پایگاه تخصصی دیابت ایران

توسط : diabeti  در تاریخ : 28-10-1390, 12:09   بازدیدها : 8221   
بازدید کننده گرامی ، بنظر می رسد شما عضو سایت نیستید
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .
نظرات